Piotrków Trybunalski

Pawlikowskiego 5 (osiedle Wyzwolenia)

(+44) 648-63-82

502-393-942

PN-PT 8:00-15:00

Godziny pracy sekretariatu.

Piekarz

OPIS ZAWODU

Piekarz – jest to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym zadaniem piekarza jest: wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków – zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno- pomiarowe. Efektem pracy piekarza jest pieczywo posiadające wiele walorów: powszechność, podzielność, trwałość, dostępność. Trudno wyobrazić sobie życie bez chleba, wykwalifikowany piekarz posiada umiejętność przygotowania surowców, produkcji ciast pszennych, żytnich i mieszanych, dzielenia i formowania ciasta oraz czynności związanych przed wypiekiem i po wypieku pieczywa.

Kształcenie w zawodzie piekarz w naszej szkole odbywa się w 3-letniej branżowej szkole I stopnia, w systemie dulanym.  Uczeń od pierwszego dnia nauki jest jednocześnie młodocianym pracownikiem (umowa z pracodawcą u którego uczy się praktycznej nauki zawodu) i uczniem (w branżowej szkolej realizuje naukę przedmiotów ogólnokształcących oraz teoretycznych przedmiotów zawodowych). Kształcenie w tej formie,  umożliwia uzyskanie zawodu piekarz po zdaniu egzaminu czeladniczego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

     

      • zdobycie dyplomu czeladnika w zawodzie piekarz

      • pracę podczas nauki u mistrzów w zawodzie piekarz.

    Uczniowie uczący się w zawodzie piekarz w naszej szkole, realizują przygotowanie zawodowe u pracodawcy zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i otrzymują wynagradzanie (Dz. U. z 2014 r. poz. 232). Nauka zawodu obejmuje praktyczną naukę zawodu organizowaną u pracodawcy, który zawiera z uczniem umowę o pracę na czas nieokreślony, jako z młodocianym pracownikiem.

    MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA / MIEJSCA PRACY

       

        • magazyny surowców, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych

        • Przemysłowe Zakłady Piekarskie

        • rzemieślnicze piekarnie

        • własna działalność gospodarcza.

      PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE

      Piekarz powinien charakteryzować się umiejętnością:

         

          • pracy w zespole

          • podejmowania decyzji

          • samodzielności

          • odpowiedzialności

          • kreatywności – wyobraźnia, zdolności manualne

          • dostosowania do potrzeb klienta

          • łatwości komunikowania się z otoczeniem

          • spostrzegawczości i podzielności uwagi

          • sumienność w wykonywaniu zadań.

        Ponadto piekarza charakteryzuje:

           

            • punktualność i odpowiedzialność za powierzone zadania

            • sprawność manualna związana z ręcznym formowaniem półproduktów (chałki, rogale, bułki)

            • sprawność sensoryczna

          Zawód ten wymaga dobrego stanu zdrowia, zainteresowania zawodem, uczciwości i życzliwości.

          MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA

          Po ukończeniu nauki

          Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia.

          Zakład Doskonalenia Zawodowego w Łodzi z siedzibą w Piotrkowie Trybunalskim.

             

              • Ul. Pawlikowskiego 5 Piotrków Trybunalski 97-300

             

              error: Zakaz kopiowania!
              Scroll to Top