Piotrków Trybunalski

Pawlikowskiego 5 (osiedle Wyzwolenia)

(+44) 648-63-82

502-393-942

PN-PT 8:00-15:00

Godziny pracy sekretariatu.

Cukiernik

Cukiernik

Cukiernik – to osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek. Do głównych obowiązków tego pracownika należy: produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie, a także rozliczanie przyjętych i wydanych surowców, organizowanie własnego stanowiska pracy i stanowisk pracy podległych pracowników. Kształcąc się w tym zawodzie zdobywa się umiejętności związane z technologią produkcji wyrobów ciastkarskich i lodów oraz technologią produkcji wyrobów cukierniczych. Jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią.

  • znaczenia i roli żywności
  • zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym wytwarzanej żywności
  • surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji cukierniczej
  • proces technologiczny półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych

Kształcenie w zawodzie cukiernik w naszej szkole odbywa się w 3-letniej branżowej szkole I stopnia, w systemie dulanym.  Uczeń od pierwszego dnia nauki jest jednocześnie młodocianym pracownikiem (umowa z pracodawcą u którego uczy się praktycznej nauki zawodu) i uczniem (w branżowej szkole realizuje naukę przedmiotów ogólnokształcących oraz teoretycznych przedmiotów zawodowych).

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA:

  • zdobycie dyplomu czeladnika w zawodzie cukiernik
  • pracę podczas nauki u mistrzów w zawodzie cukiernik.

Uczniowie uczący się w zawodzie cukiernik w naszej szkole, realizują przygotowanie zawodowe u pracodawcy zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i otrzymują wynagradzanie (Dz. U. z 2014 r. poz. 232). Nauka zawodu obejmuje praktyczną naukę zawodu organizowaną u pracodawcy, który zawiera z uczniem umowę o pracę na czas nieokreślony, jako z młodocianym pracownikiem.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA

  • zakłady przemysłu spożywczego – produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie
  • zakłady rzemieślnicze – cukiernie
  • restauracje, hotele, promy, statki pasażerskie i punkty gastronomiczne
  • własna działalność gospodarcza

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE

Cukiernik powinien charakteryzować się umiejętnością:

  • pracy w zespole
  • podejmowania decyzji
  • samodzielności
  • odpowiedzialności
  • kreatywności – wyobraźnia, zdolności manualne
  • dostosowania do potrzeb klienta
  • łatwości komunikowania się z otoczeniem
  • spostrzegawczości i podzielności uwagi
  • sumienność w wykonywaniu zadań.

Zawód ten wymaga dobrego stanu zdrowia, zainteresowania zawodem, życzliwości, uprzejmości, uczciwości.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA

Po ukończeniu nauki w

Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Łodzi z siedzibą w Piotrkowie Trybunalskim.

error: Zakaz kopiowania!
Scroll to Top